Še vedno je zelo malo takih ljudi, ki jim denar »pada z neba«… večina ostalih zemljanov mora svoj denar dajati na »stran« za več ciljev… Ja, prav ste slišali… CILJ… cilj je TUDI ena izmed osnovnih finančnih besed, ki jih mora poznati otrok… Cilj je lahko igrača, cilj je lahko izobraževanje, cilj je lahko avto, cilj je lahko potovanje, cilj je lahko »dom«, cilje je pa tudi »pokojnina«… za dosego vseh teh ciljev seveda rabimo denar…

Ali veste, kako boste naučili otroka skrbeti za osebne finance in za to, da bo svoje cilje dosegel brez velikih odrekanj?

Razkrivam vam PRVE korake, ki jih kot starš na zabaven način lahko s svojim otrokom prehodite… Glede na njegovo starostno obdobje mu boste podajali PRVIH 10 osnovnih finančnih besed, ki jih bo zelo hitro usvojil…

Kako razložiti pomen 10ih ključnih finančnih besed na način, da si jih lahko vsak predstavlja… Krasen primer, ki ga lahko razumejo že otroci stari 7-8 let, je »Stojnica z limonado«…

Imamo npr. 2 do 3 otroke, ki se na ulici pred svojim domom »igrajo« podjetnike. Odločili so se, da vsem, ki gredo po ulici ponudijo svežo limonado. Ustvarijo jim »potrebo«.

S katerimi besedami se bodo pri »Stojnici z limonado« vse srečali?

S tem, ko bodo prodali limonado, bodo zaslužili in za svoj trud dobili plačilo oz. svoj DOHODEK.

Pred tem bodo morali ugotoviti, kako velik je »njihov PRORAČUN« oz. kako „polna“ je njihova DENARNICA.

Ugotoviti morajo kaj jim POLNI proračun in na drugi strani, kateri so njihovi največji STROŠKI. Vse skupaj morajo skrbno VODITI in PLANIRATI.

Na začetku igre je vsak izmed njih v to »denarnico« prinesel nekaj svojih prihrankov (denar je prišel V DOBRO proračuna). Za pripravo »kozarca limonade« morajo najprej vedeti kaj vse potrebujejo. Zagotovo potrebujejo limone, vodo in kozarce. To so njihovi največji STROŠKI (BREME za proračun). Priporočljivo je, da eden od njih »VODI seznam« in gre v trgovino po osnovne stvari. Z raznimi dodatki k limonadi se višajo stroški (kot npr. sadje, zelišča, slamice v kozarcu), viša pa se lahko tudi CENA limonade (ustvarijo dodano vrednost limonadi). Da bo v »denarnici« vedno DOVOLJ za nakup novih in novih osnovnih stvari, je zelo pomembno, da si PLANIRAJO za kaj vse potrebujejo denar iz »denarnice«. Z nakupi se njihova »denarnica oz. proračun« manjša, s prodajo kozarcev limonade pa denar ponovno »vračajo« v svoj proračun. Tako denar vedno kroži. STROŠKI, ki spremljajo »Stojnico limonade« so torej limone, voda, kozarci, dodatki, smeti, morda še najem oz. izposoja stojnice in na koncu še DAVEK. Več o DAVKIH pa kdaj drugič…

Za delo, ki se ga opravi se prejme torej DOHODEK oz. PLAČILO, življenjski STROŠKI pa ta dohodek zmanjšajo.

Vam je sedaj malo bolj jasno kaj je to DOHODEK, PRORAČUN, V DOBRO, V BREME oz. STROŠEK ter zakaj je tako pomembno VODENJE oz. PLANIRANJE od kod in kam vse potuje »moj denar«?

Da bo otrok z odraščanjem spoznal vrednost denarja, mora vsekakor spoznati in usvojiti besedo VARČEVANJE.  Lahko rečemo, da je PRVI in skoraj najpomembnejši izraz, s katerim se najprej sreča. Naučite otroka, zakaj je nujno prihraniti del zaslužka staršev in kako oz. zakaj bi ga lahko uporabili in mu pomagali kasneje, ko odraste. Uporabite otroški šparovček, za najstnike in milenijce lahko npr. pisemsko kuverto, in vanje shranjujte denar, ki ga prejme otrok kot darilo. Najstniki verjetno dobijo žepnino, millenijci pa že kakšno plačilo za opravljeno delo.

Torej je varčevanje najosnovnejši pojem, ki ga otrok spozna zelo zgodaj, saj ga razume že pri 4-ih letih.

Pomislite na to, če tedensko otroku v šparovček ali kuverto za namen varčevanja »podarite« 1, 2 ali 5 EUR, če zmorete podvojite zneske iz tedna v teden in to ponavljajte 52 tednov zapored. Pomislite koliko se bo tega »drobiža« nabralo v 10-ih ali celo 20-ih letih. Vse skupaj se vam morda zdi zelo daleč, pa vendar, če s tem opravilom pričnete pri otroku, ko je star 4 leta, 10 let ali pa »sam« prične to pri 20-ih, se vam v vseh teh letih nabere znaten kupček privarčevanega denarja.

V razmislek vam ob teh korakih podajam besedo ČAS… kako je ČAS povezan z denarjem, se krasno vidi v naložbah, v katere vlagamo v življenju. Nisem prepričana, da vsi ljudje razumejo oz. se poglobijo v svetovno znan rek »ČAS JE DENAR«.

Kaj pa NALOŽBE?

Beseda NALOŽBE je sicer izraz, ki ga bodo morda razumeli malce starejši otroci oz. najstniki in milenijci, medtem, ko je beseda VARČEVANJE lažji izraz, ki ga lahko razume že 4 letni otrok. Zakaj privarčevani denar ne bi smel »sedeti pri miru« je nekaj, kar je treba učiti starejše otroke. Tudi, če ne greste v podrobnosti, poskrbite, da bodo vedeli kateri so najbolj priljubljeni naložbeni izrazi, tako da se bodo navadili nanje in jih kasneje v svojem življenju morda lažje uporabili.

Kako se lahko oplemeniti privarčevan denar? Danes je na trgu veliko možnosti… Privarčevan denar lahko vložite v nepremičnine, v vrednostne papirje, v žlahtne kovine, pa dandanes tako popularne kripto valute in ostale finančne instrumente… Karkoli od tega vas zanima, poiščite strokovnjake, ki vam bodo pomagali…

Kaj pa ZNANJE? Mislite, da je vlaganje v znanje lahko tudi naložba na »dolgi rok«?

ZAKAJ vse se lahko VARČUJE?

Bistvo vsega je, da ima človek CILJ. Vsaj enega. Ko se človek loti razmišljanja o temu, kaj si dejansko v življenju želi, hitro najde 3, 5 in še več razlogov za varčevanje. Nekateri CILJI so doseženi zelo hitro, torej se bo varčevalni »kozarček« hitro uporabil, cilj je torej zastavljen na kratki rok. Če pa človek razmišlja o porabi svojih prihrankov za cilj, za katerega potrebuje nekoliko več denarja, bo varčeval nekoliko dlje, in bo cilj dosežen na srednji rok, npr. v roku treh ali petih let. Ko pa se razmišlja o nakupu npr. nepremičnine, se varčuje na dolgi rok, torej kar nekaj let je treba varčevati za tak nakup.

V naslednjih objavah bo podana še kakšna informacija o POLOGIH, KREDITIH, OBRESTIH..

Kategorije: Uncategorized

0 Komentarjev

Dodaj odgovor

Avatar placeholder

Vaš e-naslov ne bo objavljen.