Prvo dejanje, ki človeka popelje v svet financ, je zagotovo VARČEVANJE. Že od malih nog, otroke učimo in spodbujamo k varčevanju. Ali, ko dobi prve kovance ob izgubi zob ali za kakšen rojstni dan, in ravno to je prvi korak, ki popelje otroka k spoznavanju denarja, štetju le-tega, opazovanju in razmišljanju kaj bo s tem denarjem naredil.

Ravno to dejanje, varčevanje, je tako “veliko”, da se ga obeležuje že od daljnega leta 1924 (torej bliža se 100-ta obletnica). Tistega leta so se v Milanu, v Italiji, zbrali predstavniki 700-tih hranilnic iz 27-ih držav sveta na 1. mednarodnem kongresu hranilnic (World Society of Savings Banks) in opozorili posameznike in gospodarske družbe na pomembnost varčevanja. Zadnji dan kongresa, 31. oktober 1924, je bil nato razglašen za Svetovni dan varčevanja.

Photo on Pexels.com

Da bi spodbudili boljše življenjske standarde za prebivalce vseh narodov, so zato hranilnice in banke predlagale koncept svetovnega dne varčevanja. Ta je bil ustanovljen predvsem zato, da bi ljudi po vsem svetu obveščal in spodbujal o varčevanju denarja v banki, ne pa doma “v nogavici ali pod vzglavnikom”. Skozi zgodovino tega praznika se je pokazalo, da je med ljudmi v nekaterih državah zelo priljubljen in je ponekod postal celo tradicionalni praznik. Varčevanje v mnogih državah velja za fazo zrelosti tako države kot prebivalstva. Prihranek denarja je pomemben za doseganje boljšega življenjskega standarda in ohranjanje gospodarstva. Varčevanje je privedlo do tega, da danes praktično ni posameznika, ki nima bančnega računa.

Kategorije: Uncategorized

0 Komentarjev

Dodaj odgovor

Avatar placeholder

Vaš e-naslov ne bo objavljen.